fbpx

9 zvláštnych a zábavných faktov o plávaní: O tomto ste zrejme ani len netušili!

 In plávanie

Nech už plávate pravidelne, alebo si tento príjemný šport doprajete len príležitostne, nasledovné fakty vás určite zaujmú. O niektorých ste možno už počuli, no sme si takmer istí, že väčšina vás poriadne prekvapí.

1. Plavci dokážu ohnúť špičky až na zem

Aby mohli plavci čo najúčinnejšie poháňať svoje telá cez odpor vody dopredu, musia mať v nohách, chodidlách a členkoch dobrú pružnosť a silu. Pokiaľ sa niekto venuje tomuto športu dlhodobo alebo profesionálne, má členky natoľko ohybné, že sa mu v špičke dokážu prsty dotknúť zeme.

2. Najstarší štýl sú prsia 

Plávanie ako také sa datuje ďaleko do našej histórie. Prvé zmienky pochádzajú z obdobia doby kamennej, z ktorej boli zachované jaskynné maľby v Egypte, zachytávajúce pohyb podobný plávaniu žiab. V modernej histórií boli prsia samostatne prvýkrát zaradené do súťažných pretekov v rámci letnej olympiády v roku 1904.

3. Pri plávaní sa potíme

Austrálsky inštitút športu vo svojej štúdii dokázal, že priemerný plavec vypotí v priemere 125 ml potu každý odplávaný kilometer. Zistilo sa tiež, že muži sa potia viac ako ženy. V bazéne to však nevidíme, pretože pot sa rýchlo zmieša s vodou.

4. Prvé plavecké okuliare boli vyrobené z korytnačieho panciera 

Prvá známa verzia plaveckých okuliarov pochádza zo 14. storočia z Perzie. Okuliare boli vtedy vyrobené z panciera korytnačky. Prvé gumené okuliare, aké poznáme dnes, boli vyrobené v 30. rokoch 20. storočia.

5. Niektorí plavci vykonávajú potrebu priamo do vody

Nemáme však na mysli tých v bazéne, ale na otvorenej vode. Stáva sa to najmä v prípade súťaže na dlhšiu vzdialenosť, kedy nie je čas vyliezať z vody a vykonať potrebu. Na rozdiel od bazéna, v jazere či v mori sa „výsledok“ stratí. Napriek tomu, že je tento zvláštny fakt tak trochu verejným tajomstvom, presné štatistiky nie sú známe, keďže sa k potrebe mnoho plavcov nepriznáva.

6. Holenie v skutočnosti pomáha zlepšiť plaveckú techniku

Viaceré štúdie dokazujú, že odstránenie chĺpkov z tela dokáže zvýšiť výkonnosť pri plávaní aj zlepšiť celkovú techniku. Skupina testovaných plavcov, ktorá bola oholená, zaplávala o 5 % dlhšiu vzdialenosť než tí, ktorí si ochlpenie neodstránili. Na hladkej pokožke je taktiež jednoduchšie „cítiť vodu“, preto vzniká aj väčší priestor na zdokonalenie plaveckej techniky.

7. Freediveri dokážu zadržať dych na viac ako 10 minút

Väčšina z nás dokáže zadržať dych iba na pár sekúnd, s riadnym tréningom sa to niektorým podarí na jednu či dve minúty. Ale vedeli ste, že profesionálni freediveri (potápači na jeden nádych) dokážu vydržať bez dýchania pokojne aj 10 a viac minút? Aktuálny svetový rekord drží španiel Aleix Segura Vendrell, ktorý dych zadržal na neuveriteľných 24 minút a 3 sekundy.

8. Ženy nemohli súťažiť na olympiáde do roku 1912 

Mužské plávanie sa stalo súčasťou moderných olympijských hier už v roku 1896 v Aténach. Ženy smeli v plávaní oficiálne súťažiť až o niekoľko rokov neskôr, konkrétne na olympiáde v roku 1912. V tom istom roku získala ako prvá žena zlatú medailu Austrálčanka Fanny Durack.

9. Najmladšia súťažná plavkyňa mala iba 10 rokov

Najmladšou plavkyňou na svete, ktorá súťažila na svetovom šampionáte, bola v roku 2015 vtedy len 10-ročná Alzain Tareq z Bahrajnu. Súťažila oproti súperom, ktorí boli dvakrát tak starí.