fbpx

Ako sa starať o kúpaciu čiapku? Dodržte tieto zásady a vydrží vám dlhšie.

 In plávanie

Ak nosíte kúpaciu čiapku, viete, ako rýchlo sa môže zničiť, ak sa o ňu nestaráte správne. A to zvlášť tá latexová, ktorá je tenšia a zvyčajne lacnejšia, ako napríklad silikónová čiapka. Je tiež náchylnejšia na trhanie a naťahovanie.

V dnešnom článku vám prinášame pár skvelých tipov, ako na starostlivosť o kúpacie čiapky. Ak sa ich budete držať, uvidíte, že vám tá vaša vydrží dlhšie.

Oplachovanie čistou vodou

Či už plávate v chlórovom bazéne, bazéne so slanou vodou, jazere alebo v oceáne, minerály obsiahnuté vo vode môžu materiál znehodnotiť. Po plávaní kúpaciu čiapku vždy opláchnite čistou sladkou vodou z vodovodu. Aby ste predišli zabúdaniu, vybudujte si návyk. Napríklad si so sebou čiapku vezmite do sprchy, alebo ju vždy prepláchnite spolu s plavkami.

Uchovávanie v suchu

Pred uložením do tašky vnútornú aj vonkajšiu stranu kúpacej čiapky osušte. Nielen, že vlhký latex sa o seba lepí, ale tiež vzniká ideálne prostredie pre baktérie a škodlivé mikroorganizmy. Vnútro zasypte detským púdrom, stiahne prebytočnú vlhkosť a zároveň zaistí, že sa vnútro nebude lepiť. Čiapku tiež môžete vystlať menším uterákom alebo handričkou.

Pozor na ostré predmety

Kúpacie čiapky nikdy nedávajte do tašky medzi ostatné veci. Predmety s ostrými hranami by ju totiž mohli poškodiť – napríklad plavecké okuliare, plutvy, žabky či kľúče. Aby ste tomu predišli, ukladajte čiapku do samostatného obalu, prípadne do extra vrecka v taške alebo batohu.

Viac čiapok

Životnosť vašej kúpacej čiapky môžete predĺžiť aj jednoduchou matematikou. Pokiaľ chodíte plávať pravidelne, najlepšie je používať aj 2-3 rôzne kúpacie čiapky. Na každom tréningu jednoducho noste inú, čím znížite rozťahovanie a opotrebovanie. Latexové kúpacie čiapky dnes stoja doslova pár eur. Zoženiete ich v kamenných športových obchodoch aj na internete. Keď si budete nabudúce kupovať nové plavky, prikúpte si k nim aj čiapku.