fbpx

Najlepšie športy, ktorými nahradíte alebo doplníte plávanie: Ktoré to sú?

 In plávanie

Čas strávený vo vode sa všeobecne odporúča spájať s kompenzačným športovými aktivitami. Pokiaľ z nejakého dôvodu do bazéna nemáte prístup a radi by ste zostali vo forme, predstavíme vám tipy na najlepšie doplnkové športy, ktorými si zachováte plaveckú kondíciu a zostanete fit.

Beh 

Najprirodzenejšia aktivita ľudského tela prináša mnoho benefitov. Posilní vás po fyzickej aj psychickej stránke a nepotrebujete k nemu špeciálne náčinie. Beh znižuje množstvo telesného tuku a zlepšuje funkčnosť kostí, ktoré pri dlhodobom plaveckom tréningu pociťujú nižšie zaťaženie z dôvodu slabšieho gravitačného pôsobenia vo vode. Ak sa na beh necítite, alebo nestíhate s dychom, nezúfajte – začnite rýchlou chôdzou a postupom času hravo prejdete na behanie.

Joga 

Máte pocit, že je pre vás joga nudná a pomalá? Súbor strečingových cvičení je aj o sústredení a pomôže vám zvýšiť psychickú disciplínu, ktorá je vo vode veľmi dôležitá. Navyše zvýšite flexibilitu svojich svalov a predídete zbytočným zraneniam. Veľký dôraz je pri joge kladený na váš dych, ktorý má veľké opodstatnenie aj počas plávania a výsledok cvičenia neskôr oceníte. Na internete nájdete množstvo online kurzov, medzi ktorými narazíte aj na špeciálne jogové pozície, určené priamo pre plavcov na posilnenie ramien, členkov či chrbtice.

Turistika 

Spojte príjemné s užitočným. Naša krajina je na turistiku ako stvorená a každý región sa môže pýšiť hneď niekoľkými krásnymi lokalitami. Turistikou zlepšíte celkovú kondíciu a naučíte svoje telo trpezlivosti a vytrvalosti. Odmenou po zdolaní vášho cieľa vám nebude len zvýšená výkonnosť po návrate do bazéna, ale aj nádherný výhľad z hory či kopca, na ktorý sa vyberiete. Čoraz obľúbenejšou aktivitou sa stáva aj „nordic walking“ – rýchla chôdza za pomoci špeciálne odľahčených palíc, s pôvodom vzniku v severských krajinách.

Kardio tréning 

Nie je potrebná návšteva posilňovne, veľmi efektívny je napríklad tréning s vlastnou váhou. Správne nastaveným plánom rýchlo nadobudnete svalovú hmotu do problémových partií, zlepšíte balančné schopnosti a zaťažíte srdce, ktoré sa stane odolnejším. Konkrétnym tipom na kardio tréningové aktivity pre plavcov sme sa venovali v našom predchádzajúcom článku, ktorým sa môžete inšpirovať.

Futbal 

Ak ho hráte radi, zmobilizujte priateľov a vydajte sa na ihrisko alebo do telocvične. Nielen, že sa spolu zabavíte, futbal je skvelým prostriedkom na zosilnenie vašich nôh. Tie sú zase dôležité pri pohybe vo vode, čím si pri kopaní zaistíte rýchlejší pohyb vpred. Neustále sledovanie lopty nedá vydýchnuť vašim reflexom, ktoré pomôžu napríklad pri rýchlej reakcii na hvizd píšťalky pri štarte plaveckého preteku.