fbpx

Ako sa skamarátiť so studenou vodou a aké sú jej účinky?

 In plávanie

„Obleč sa, lebo prechladneš!“ hovorieva sa deťom v chladnom počasí. Avšak pri vode to tak úplne neplatí. Plávanie v studenej vode môže mať pre vás aj vaše deti priaznivé účinky.

Treba, samozrejme, rozlišovať teplotu vody a dĺžku pobytu v nej strávenom. V extrémnych podmienkach, teda ak vo výrazne studenej vode plánujete stráviť dlhší čas, sa odporúča nosiť neoprénový odev. Ten okrem zvýšenia komfortu ochráni pred spomínaným prechladnutím alebo nepríjemnejšou hypertermiou – podchladením.

V bežných podmienkach, na bazéne alebo v letnom období pri jazere či mori, vám nepríjemnosti nehrozia. Skočenie do bazéna nemusí ale deťom vždy priniesť pôžitok z osvieženia. Istotne si to pamätáte aj vy zo svojich plaveckých výcvikov, ešte na základnej škole. Stresujúce skoky do studeného bazéna a podvedomé preklínanie trénera. Ako teda zatočiť so studenou vodou a aké sú jej pozitíva pre ľudský organizmus?

Studená voda ruže prináša

Ak si dieťa zvykne na plávanie v studenej vode, postupne získa reflexný návyk, ktorý mu zostane už navždy. Nie len že sa stane psychicky odolnejšie, ale chlad mu nebude prekážať ani v suchom prostredí a posilní sa jeho cievny a imunitný systém. Navyše pravidelné plávanie prispieva k očisťovaniu pľúc od hlienu, napomáha prekonávanie respiračných problémov a zároveň dochádza aj k očiste ostatných vnútorných orgánov.

Deje sa tak prostredníctvom lymfatickej miazgy – mliečnej tekutiny, ktorá vyplavuje toxíny z buniek do krvi. Odtiaľ opúšťajú organizmus cez pečeň, obličky a pokožku. Telo obsahuje dvakrát viac lymfatickej miazgy ako krv. Celý tento proces sa uskutočňuje za asistencie svalov.

Zahriať a potom schladiť

V prípade, že si dieťa nevie na studenú vodu zvyknúť, skúste trik s cardiom. Dieťa nechajte, nech si ráno pred plávaním 10-15 minút napr. zabehá. Jeho organizmus sa zahreje a samotný prechod medzi teplotami zvládne lepšie. Osvieženie v bazéne navyše zmierňuje nepríjemný pocit svalovice po výkone, čo je zároveň skvelý tip aj pre rodičov! 🙂

Revitalizujte masážou

Pred plávaním je tiež vhodné začínať deň suchým kefovaním celého tela, čo napomáha zlepšovaniu krvného obehu. Pomôcť môže aj jemná masáž. Tá je vhodná ako pred plávaním, tak po ňom. Urýchľuje totiž tok lymfatickej miazgy. Aby tieto činnosti priniesli skutočne relaxačné účinky, použite voňavý pleťový olej, ako to robili už starí Gréci.