fbpx

Všetko, čo potrebujete vedieť o motýliku

 In plávanie

Ste skúsený plavec, hľadáte v športe nové výzvy alebo ste len zvedavý? Motýlik je potom pre vás to pravé. Zistite o tomto spôsobe so vznešeným názvom viac.

Len pre odhodlaných

Motýlik, inak nazývaný aj delfín, je najmladší a zároveň najnáročnejší plavecký spôsob. Na rozdiel od znaku, kraula či pŕs, je motýlik vhodný pre skúsenejších plavcov s dobrou kondíciou a odborným tréningom. Posilňovanie svalov brucha by malo byť súčasťou tréningového režimu „motýlikárov“. Zvlášť dolné brušné a chrbtové svaly sú najdôležitejšie v mechanike motýlikového vlnenia, výkonného kopania a väčšej odolnosti voči vysileniu. Plavci, ktorí majú problémy s chrbticov by tento spôsob nemali plávať vôbec.

Po vzore delfína

Pre tento spôsob je charakteristické plynulé a rytmické vlnenie, presne také, ako robí vo vode delfín. Vlnenie je podnietené drobným pohybom hlavy a hrude, ktorého amplitúda sa postupne zvyšuje a prechádza k bokom, cez dolné končatiny a k chodidlám. Tie vytvárajú na konci cyklu tlak a vzniká tak propulzívna sila, ktorá má za dôsledok pohyb tela vo vode. Zapája sa predovšetkým trup, svaly brucha a ramien, v podstate však pracuje celé telo.

Vnáranie do vody nesmie byť príliš hlboké, skôr by ste mali akoby „kĺzať“ po hladine. Čím hlbšie do vody medzi zábermi klesnete, tým väčší budete klásť odpor a tým náročnejší a pomalší bude váš pohyb. Okrem vlnenia je dôležité zvládnuť aj techniku rúk, pozíciu hlavy a následne zladiť jednotlivé prvky.

Pozícia hlavy

Pohyb hlavy prebieha v dvoch polohách – sklonenej a nádychovej, ktorá prebieha súbežne so záberom paží. V sklonenej polohe sú svaly krku uvoľnené a natiahnuté, tvár je ponorená smerom dole a vytvára nápor proti vode, čo má za následok maximálny pohyb vpred. V prechode do nádychovej polohy dbajte najmä na to, aby sa hlava vlnila čo najmenej a udržiavala najmenší sklon, ako je možné.

Ruky ako motýľ

Pohyb paží prebieha súčasne a v rytme s vlnením. Paže v tomto prípade predstavujú hlavnú hnaciu silu. Záber začína vzpaženými rukami v línii približne s ramenami a prebieha smerom von a nadol. Silový záber nastáva jemným ohybom lakťov a zápestí, ruky pracujú ako párové veslá. Lakte by mali smerovať od tela, hladiny sa následne ako prvé dotýkajú palcové strany dlaní. Akonáhle sa paže dostanú pod hladinu, dynamicky svojim pohybom opisujú písmeno „S“. Keď špičky prstov stúpajú k hladine, ruky ukončujú záber. V tomto momente boky pretláčajte dolu.

Práca nôh

Kop nie je v rámci správne zvládnutej techniky motýlika kľúčový, no je dobré si ho osvojiť. Nohy vykonávajú, podobne ako ruky, súčasný rytmický pohyb, ktorý odborne nazývame „delfínie nohy“. Na jeden záber rúk pripadajú dva kopy nôh. Prvý kop nastáva pri ponorení rúk do vody a druhý pri dokončovaní záberu. Prvý kop je razantnejší, silnejší a plavec ním získava potrebnú rýchlosť.

Dovoľujeme si vás upozorniť, že sa jedná o skutočne veľmi náročný plavecký spôsob. Pokiaľ s motýlikom doposiaľ nemáte skúsenosti, plávajte ho len v bezpečných vodách bazéna, ideálne pod dohľadom skúseného trénera alebo plavčíka.