fbpx

Skvelé filmy o plávaní, ktoré vás pobavia aj inšpirujú: Ktorý z nich sa vám zapáči?

 In plávanie

Pripravili sme pre vás výber piatich zaujímavých filmov z plaveckého prostredia. Niektoré z nich sú inšpirované skutočnými udalosťami známych plavcov, takže o poriadnu dávku motivácie nebude núdza.

The Swimsuit Issue

Nezamestnaný Frederik má najlepšie roky dávno za sebou. Po porážke vo florbale však objavil svoju vášeň a talent pre synchronizované plávanie. O úspechu sníva tak veľmi, že sa chce so svojimi priateľmi zúčastniť majstrovstiev sveta v Berlíne ako jediný mužský tím zo Švédska.

Najskôr si jeho starý florbalový tím myslí, že mu preskočilo, ale nakoniec ich presvedčí, aby sa k nemu pripojili. Jediným problémom je, že nikto z nich nevie dobre plávať, nie to ešte synchronizovane.

Veci sa rýchlo menia zo zlých na horšie, ale Frederik je pre výhru ochotný urobiť čokoľvek – dokonca požiadať o pomoc svoju dospievajúcu dcéru. Dostane ich do formy?

Against the Current

Paul je spisovateľ, ktorý pred pár rokmi prišiel o manželku a dieťa. On a jeho najlepší priateľ Jeff sa o plávaní po dĺžke rieky Hudson rozprávali už od detstva. Paul ho požiada, aby sa k nemu pridal a konečne rieku preplával. Jeff súhlasí a privádza aj priateľku Liz.

Paul je odhodlaný dosiahnuť koniec rieky do určitého dátumu, 28. augusta. Jeff a Liz však netušia, aký dôležité je termín, ktorý si vybral. Napokon zisťujú, že ide o výročie smrti jeho rodiny a Paul sa v ten deň chystá zabiť.

Jeff sa rozpamätá na moment spred piatich rokov, kedy sa jeho priateľ pokúsil o samovraždu. Vtedy ho odhovoril a povedal mu, aby počkal päť rokov. Ak si skutok nerozmyslí, podporí ho.

Teraz sú Jeff a Liz postavený pred otázku života a smrti – musia sa rozhodnúť, či nechajú Paula pokračoval vo svojom pláne, alebo ho presvedčia, aby pokračoval v živote.

Swimming Upstream

Príbeh inšpirovaný skutočným príbehom mladíka z austrálskeho Brisbane, ktorý vystúpil z tieňa nefunkčnej rodiny a stal sa svetovým atlétom. Trpká dráma mapuje vzťah mladého Tonyho Fingletona so veľmi prísnym otcom Haroldom a jeho odhodlanie získať rešpekt.

Tony sa narodil do veľkej rodiny. Odmalička bol citlivý a jemný, čo jeho tvrdo pracujúci a stereotypmi ovplyvnený otec nevedel prijať. Chcel mať doma poriadne „chlapa“ a nie princeznú.

Aj napriek najväčšiemu úsiliu potešiť otca si Tony v procese svojej plaveckej cesty začína tiež uvedomovať svoju vlastnú hodnotu.

Touch the Wall

Touch the Wall je príbehom dvoch olympijských plavkýň, zlatej medailistky Missy Franklin a striebornej medailistky Kary Lynn Joyce, a ich cesty na olympijské hry v Londýne v roku 2012.

Keď sa veteránka Kara pripojí k tínedžerke Missy a jej plaveckému klubu, všetko sa zmení. Kara nájde nový štart a tréningovú partnerku svetovej úrovne, Missy zas staršiu sestru, od ktorej sa môže veľa naučiť. Spoločne trénujú, súťažia a podporujú sa, až kým sa pre ne bazén nestane príliš malým.

Pride

Píše sa rok 1974 a pre čierneho muža nie je ľahké nájsť si zamestnanie. Dokonca aj vysokoškolsky vzdelaný Jim sa trápi. Bývalý súťažný plavec pracuje v zdevastovanom rekreačnom stredisku, ktorého súčasťou je aj starý bazén.

Jedného dňa pozve Jim skupinu čiernych tínedžerov, ktorí boli práve vyhodení z basketbalového ihriska na dvore centra, aby si zaplávali. Ukážu sa ako celkom schopní a talentovaní.

S pomocou Elstona, trpkého správcu strediska, sa Jim rozhodne skúsiť zachrániť plavecký bazén tým, že založí prvý africko-americký plavecký tím mesta.