fbpx

Plavecké začiatky, čo nezabudnúť a nevynechať

 In plávanie

Máte doma dieťa, ktoré chcete naučiť plávať? Ktoré sú základné kroky, čo je správne a čomu sa naopak vyhnúť? Prejdite si s nami postupy a šikovné rady, ktoré oceníte.

Plávanie je druh lokomócie, teda pohybu, a zároveň tiež obľúbený šport vo vodnom prostredí. K jeho realizácii nepotrebujete veľa, stačí vám bazén či prírodná vodná plocha, plavky a chuť športovať. Prudký rozmach zaznamenáva plávanie najmä u detí, vďaka svojim zdravotným a hydroterapeutickým účinkom sa však teší obľube bez výnimky u všetkých vekových kategórií. Známe sú pozitívne účinky na pohybové ústrojenstvo, dýchanie alebo zlepšenie kondície.

Plávanie nie je samozrejmosť

Pre väčšinu z nás je plávanie prirodzenou činnosťou, s ktorou sme sa zoznámili ešte skôr, ako sme zahájili školskú dochádzku. Sú však medzi nami aj takí, ktorí si pri plávaní neveria, prípadne s plávaním nemajú skúsenosti. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím je človek mladší, tým jednoduchšie sa dostane cez zábrany a strach. Preto je ideálne, keď svoje deti naučíte plávať ešte pokiaľ sú malé.

Najdôležitejšie pravidlo: čas

Pri plaveckých začiatkoch je najdôležitejšie prekonať, ak ho vaša ratolesť pociťuje, akýsi strach z vody. Je potrebné sa s vodou oboznámiť najprv v menšej hĺbke a vyčleniť na to dostatok času. Je prirodzené, že pocit vody v ušiach či v nose zo začiatku nemusí byť príjemný, dieťa si preto pred prvou lekciou plávania musí tieto pocity osvojiť.

Od splývania po plávanie

Akonáhle sa vo vode vaše dieťa cíti komfortne, môžete prejsť na ďalší krok, ktorým je splývanie. Splývanie je schopnosť udržať sa na hladine, pričom je možné pomôcť si nadľahčujúcou podložkou, prípadne môžete ratolesti asistovať rukami. Po zvládnutí splývania nasleduje zapojenie rúk a nôh, neskôr prechod na konkrétne plavecké štýly.

Súťažné a rekreačné plávanie rozlišuje 4 základné plavecké spôsoby (štýly):

  • prsia,
  • kraul,
  • znak,
  • delfín (motýlik).