fbpx

Naučte svoje dieťa plávať: Vďaka našim tipom to zvládnete.

 In plávanie

V období každého rodiča nastane skôr či neskôr moment, kedy túži svoje dieťa naučiť plávať. Nech už máte doma malého nezbedníka, škôlkara alebo školáka, poradíme vám užitočné tipy. Keď ho zvládnete naučiť základy a bude dosť staré, môžete ho prihlásiť na kurzy plávania, kde svoje zručnosti ešte viac zdokonalí.

Úvodné zoznamovanie (1-2 roky)

Hovorí sa, že deti sa učia najrýchlejšie. Akonáhle začnú chodiť, vnímajú svet okolo seba raketovou rýchlosťou. Všetko chytajú a skúšajú svoje hranice. Medzi prvým a druhým rokom života býva ideálny čas na zoznámenie sa s vodou. Avšak každé dieťa je jedinečné – myslite aj na jeho emočný a fyzický vývoj či rôzne alergie. Vždy môžete prvé plávanie odložiť na neskôr.

Konkrétne plavecké techniky zatiaľ vynechajte a dajte priestor hre. Naučte dieťa špliechať, kopkať, dajte mu čas, aby sa s novým prostredím zoznámilo a cítilo sa vo vode dobre. Pomaly môžete používať rôzne hračky či pomôcky. Pozor však na príliš malé časti, pri ktorých hrozí riziko vdýchnutia.

Bezpečnostné tipy:

  • Dieťa majte vždy v náručí!
  • Deti do 3 rokov neponárajte pod vodu. Mohli by prehltnúť väčšie množstvo vody, ktorá často obsahuje chemikálie či baktérie.
  • Na verejných kúpaliskách, pri mori alebo na jazere myslite na vodeodolnú plienku. Zabráni prenikaniu výkalov a moču do vody.
  • Dávajte veľký pozor aj pri hre s hračkami. Oblievanie tváričky alebo hlavy radšej vynechajte, utopenie hrozí aj pri vdýchnutí vody.

Viac hier a väčšia zábava (3-4 roky)

Po úvodnom zoznámení sa s vodou je dieťa pripravené posunúť sa o krôčik ďalej. Vo veku od 2 do 3 rokov začnite s hrami náročnejšími na motoriku. Naučte ho hádzať loptu, podávať vám rôzne hračky, načahovať sa za nimi, v rytme kopať nohami alebo hýbať rukami.

Začať môžete aj s asistovaným splývaním, kedy dieťa po celý čas pridŕžate na brušku a nechávate ho vznášať sa na vodnej hladine. Ukáže mu, ako si navlhčiť tvár bez toho, aby sa napilo vody. Opatrne skúste jemné záklony hlavičky, či ovlažovanie sa hrnčekom s vodou.

Bezpečnostné tipy:

  • Deti sú v tomto veku živé striebro. Vo vode sa cítia dobre, čo v nich môže vyvolať pocit, že vedia plávať. Buďte opatrní a nepúšťajte ich z rúk!
  • Zdôrazňujte, že do vody nemôže dieťa chodiť samé a nemá v jej blízkosti behať. Pri hre hrozí úraz pošmyknutia. Majte ho vždy na očiach!
  • Po kúpaní vyberte z vody všetky hračky. Drobca by mohlo lákať chytiť ich.

Plavecké začiatky (5-6 rokov)

V tomto veku je dieťa bez problémov schopné rozvíjať svoju koordináciu potrebnú na to, aby sa naučilo plávať samo. Teraz môžete prejsť k osvojovaniu si základných plaveckých zručností a štýlov. V plytkej vode by malo zvládnuť samostatne splývať, ponoriť hlavu pod vodu na 5 až 10 sekúnd, či bez pomoci prejsť zo stoja do plávajúcej polohy.

Ak váš malý plavec nemá s vodou predchádzajúcu skúsenosť, alebo chcete jeho nový koníček rozvíjať pod dozorom profesionálnych trénerov, zapíšte ho do plaveckého kurzu. Šport Komplex Relax ponúka v Bratislave celoročné plavecké kurzy pre deti a mládež. Plávanie pre deti prebieha v troch úrovniach – prípravná etapa, základný a zdokonaľovací kurz. Individuálny prístup a dlhoročné skúsenosti trénerov sú zárukou spokojnosti.

Bezpečnostné tipy:

  • Buďte trpezliví. Jeden deň môže dieťa plávať ako rybička, na druhý sa mu nebude chcieť ani vliezť do vody.
  • Do ničoho ho nenúťte a snažte sa pochopiť jeho pocity.
  • Niektoré deti majú problém s namočením hlavy či tváre. Povzbudzujte ho doma v sprche a každý deň skúste vydržať o kúsok dlhšie.
  • Pri učení môžete použiť rôzne penové pomôcky, ktoré dodajú dieťaťu potrebnú dávku istoty a bezpečia. Nikdy ho však nespúšťajte z očí!
  • Vždy si overte plaveckú školu, do ktorej dieťa prihlasujete! Pýtajte sa iných rodičov či učiteľov, prípadne hľadajte recenzie na internete.