fbpx

Najlepší plavci všetkých čias: Inšpirujte sa ich úspechmi

 In plávanie

Vytrvať v tom, čo si zaujmeme, chce niekedy poriadnu dávku motivácie. Pokiaľ ste sa pustili do plávania, alebo sa len chcete dozvedieť viac o živote a úspechoch známych plavcov, čítajte ďalej. Dnes vám predstavíme 5 z nich:

Mark Andrew Spitz (narodený 1950)

Americký plavec, prezývaný aj ako „Mark The Shark“ (Mark žralok) získal na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972 sedem zlatých medailí, čím sa stal najúspešnejším účastníkom týchto hier. Úspech predbehol iba Michael Phelps, ktorý na olympijských hrách v roku 2008 získal osem zlatých medailí. V rokoch 1968 až 1972 vyhral Spitz deväť olympijských zlatých kovov plus striebro a bronz. Získal tiež 31 titulov Americkej amatérskej atletickej únie a osem titulov Americkej národnej kolegiálnej atletickej asociácie. Počas svojej kariéry vytvoril tridsať tri svetových rekordov. V rokoch 1969, 1971 a 1972 bol menovaný Svetovým plavcom roka.

Michael Phelps (narodený 1985)

Michael Fred Phelps, prezývaný ako „Baltimore Bullet“ (baltimorská strela) pochádza z Ameriky. Získal dovedna šestnásť olympijských medailí – šesť zlatých a dve bronzové v Aténach v roku 2004 a osem zlatých v Pekingu v roku 2008. Pritom dvakrát vyrovnal rekordných osem medailí akéhokoľvek druhu na jednotlivých olympijských hrách. Phelps je zároveň držiteľom rekordu za najviac zlatých medailí vyhraných na jednej olympiáde. Celkový počet olympijských medailí Phelpsa je na druhom mieste, oproti osemnástim, ktoré získala gymnastka Larissa Latynina. Phelps získal šesťnásobnú svetovú cenu Svetový plavec roka a osemnásobnú cenu Americký plavec roka. Získal celkom päťdesiat deväť medailí v hlavnej medzinárodnej súťaži, päťdesiat zlatých, sedem strieborných a dva bronzy.

Ian Thorpe (narodený 1982)

Austrálsky plavec Ian James Thorpe, prezývaný „Thorpedo“ (torpédo) získal päť olympijských zlatých medailí, najviac, čo kedy vyhral Austrálčan. Na majstrovstvách sveta v roku 2001 sa stal prvým človekom, ktorý získal šesť zlatých medailí na jednom takomto podujatí. Celkovo Thorpe bol prvou osobou, ktorá bola štyrikrát menovaná za Svetového plavca roka, získal aj titul Austrálsky plavec roka v 1999 až 2003. Vďaka jeho športovým úspechom sa stal jedným z najobľúbenejších austrálskych športovcov a bol ocenený cenou Mladý Austrálčan roka 2000.

Grant Hackett (narodený 1980)

Bývalý austrálsky plavec, ktorý sa preslávil tým, že vyhral 1 500 metrov voľný štýl mužov na letných olympijských hrách v Sydney aj na letných olympijských hrách v roku 2004 v Aténach. Tento úspech ho priviedol k tomu, že bol považovaný za jedného z najväčších plavcov v histórii. Je oceňovaný za svoju univerzálnosť, keďže je držiteľom svetového rekordu vo voľnom štýle 1 500 m a predtým vo voľnom štýle 800 m, respektíve 2. a 4. vo voľnom štýle 400 m a 200 m. V uplynulom desaťročí ovládol 1 500 m disciplínu, ktorá nebola zdolaná od roku 1996 do majstrovstiev sveta v roku 2007. Vďaka jeho štyrom zlatým medailám na majstrovstvách sveta z tohto podujatia sa stal jediným plavcom, ktorý vyhral svetový titul v jednej udalosti štyrikrát, a celkovo získal desať zlatých medailí majstrovstiev sveta.

Johnny Weissmuller (narodený 1904 – zomrel 1984)

Bol americký plavec a herec narodený v Uhorsku. Weissmuller bol jedným z najlepších svetových plavcov v 20. rokoch 20. storočia a získal päť olympijských zlatých a jednu bronzovú medailu. V rámci USA vyhral päťdesiat dva majstrovstiev a dosiahol šesťdesiat sedem svetových rekordov. Po svojej plaveckej kariére sa stal šiestym hercom, ktorý stvárnil slávnu rolu Tarzana. Svet ho pozná ako jedného z najznámejších hercov v tejto postave vôbec.