fbpx

Deti vodu milujú: Zahrajte sa s nimi tieto hry, ktoré ich aj niečo naučia.

 In plávanie

Radi so svojimi deťmi trávite čas pri jazere alebo bazéne? Využite ho užitočne a zahrajte si s nimi tieto vodné hry. Pomôžu im osvojiť si pobyt vo vode, rozvinú ich motoriku a pripravia ich na úspešné zvládnutie plaveckých spôsobov. Sú vhodné pre deti od 1,5 roka, ale vždy zvážte individuálne schopnosti malého plavca. Prajeme vám veľa zábavy!

Aj ryby majú uši 

Predstierajte, že pod hladinou sú živé ryby. Dieťaťu povedzte, aby sa im prihovorilo tým, že do vody vypustí ústami bublinky. Potom ho požiadajte, aby si dalo na hladinu ucho a počúvalo, čo mu rybky odpovedia.

Táto hra je vhodná pre menšie detičky, ktoré si na vodu ešte len zvykajú. Vyfukovanie bublín im pomôže prekonať strach z prehltnutia vody. Získajú kontrolu nad svojím dychom, čo je prvým krokom k zvládnutiu samostatného plávania.

Náš tip: Keď pri ukážke ponoríte svoju tvár do vody a vyfúknete bubliny, vynorte sa s úsmevom na tvári. Váš maličký uvidí, aké to je zábavné a bude motivovanejší hru vyskúšať.

Malý rybár

Ďalšia skvelá hra s rybami. Hladina by pri nej mala dieťaťu siahať ideálne do pása. Ak ste v bazéne a voda je hlboká, posaďte sa na schodíky. V jazere zájdite bližšie k brehu.

Predstavte si, že všade okolo vás je množstvo rýb a vy ich chcete chytiť čo najviac do svojich rúk. Drobca požiadajte, aby načiahol ruky pred seba a rýchlym švihom ich ponoril pod hladinu a pritiahol k sebe. Hra rozvinie a zdokonalí pohyb jeho paží a pripraví ho na zvládnutie konkrétnych plaveckých techník.

Náš tip: Uistite sa, že dieťa rybky chytá so spojenými prstami, aby mu cez ne nepreplávali von.

Deti vodu milujú: Zahrajte sa s nimi tieto hry, ktoré ich aj niečo naučia.

Jazda na motorovom člne

Bezpečne držte dieťa pod pažami tak, aby sa pozeralo smerom k vám. Začnite vo vode kráčať dozadu, odpor hladiny jemne zatlačí do bruška a hrude malého plavca. Môžete sa tiež pomaly točiť v kruhu a spievať jeho obľúbenú pesničku.

Počas „plavby“ vyslovujte rôzne povely, ako: Zastaviť, stáť! Pozor, červená! Plnou parou vpred! a podobne.

Náš tip: Ak sa bude dieťa pri hre cítiť dobre a pohodlne, požiadajte ho, aby kopalo nohami. Zvykne si tak na horizontálnu polohu tela, čo je nevyhnutným základom pre samostatné plávanie.

Šialený semafor 

Táto hra je veľká sranda a zbožňujú ju malé aj veľké deti. Posaďte sa na plytký schodík v bazéne alebo k brehu v jazere. Ak je dieťa trochu staršie, môže sa držať okraja bazéna a byť otočené tvárou k stene, prípadne sa prichytiť nafukovačky alebo dosky na plávanie.

Teraz prichádza na rad vaša úloha „policajta“. Keď poviete „zelená“, nech dieťa kope čo najviac, ako dokáže. Keď poviete „oranžová, spomalí, a keď „červená“, musí úplne zastaviť. Pokyny ľubovoľne obmieňajte a pre väčšiu zábavu použite aj píšťalku.

Náš tip: Svojho maličkého povzbudzujte k tomu, aby mal vystreté špičky. Hra tak skvele poslúži ako základná príprava na plavecký kop.

Žabacie skoky 

Hru je najlepšie vykonávať v bazéne, oproti brehu alebo vo dvojici. V plytkej vode si prikrčte nohy a držte dieťa tak, aby vám stálo na kolenách. Držte ho okolo pása. Drobca požiadajte, aby sa odrazil od vašich kolien ako žabka a chytil sa brehu bazéna, alebo skočil k partnerovi, ktorý stojí oproti vám.

Následne dieťa nechajte chvíľu visieť na stene bazéna či pri partnerovi, aby si mohlo zvyknúť na pobyt vo vode bez vašej pomoci. Potom skúšajte skákať znova. Táto technika je veľmi účinná. pomáha prekonať strach z hĺbky a vaše dieťa pomaly učí k samostatnému plávaniu.

Náš tip: Postupne zvýšte vzdialenosť od steny alebo jeden od druhého, ak hráte túto hru vo dvojici.