fbpx

Čo sa stane s našim telom, keď prestaneme plávať? Budete prekvapení!

 In plávanie

Plávanie predstavuje hneď niekoľko skvelých zdravotných benefitov pre ľudský organizmus. A nielen to, v super kondícii pomáha udržovať aj náš mozog. Lenže čo sa stane, keď si dáme pauzu? Pozrite sa spolu s nami, ako reaguje naše telo, keď prestaneme pravidelne plávať.

Odchádza sústredenie

Ak máme dlhšiu pauzu v plávaní, môže sa nám zdať, že aktivity nám idú akosi pomalšie. Máme problém sústrediť, všetko nám dlho trvá, sme „bez života“ a začaté veci nevieme dokončiť. Je to zrejme spôsobené tým, že pri plávaní, ako aj pri inom športe, sa do tela uvoľňujú endorfíny – takzvané hormóny šťastia. Keď ich máme málo, môžeme ľahšie stratiť životnú energiu a motiváciu. Zostaňte sústredení pomocou iných aktivít. Vyskúšajte jógu alebo meditáciu.

Rýchlosť spotreby kyslíka sa môže znížiť

Maximálna rýchlosť spotreby kyslíka, inak nazývaná aj VO2 max, je jedným z ukazovateľov aeróbnej výkonnosti. Čím vyššia je hodnota, tým viac kyslíka sa dostane do svalov. A to je pre ich správne fungovanie alfou a omegou. Hodnoty VO2pozitívne ovplyvňuje aj pravidelný plavecký tréning. Keď ho nemáme, môže sa stať, že klesnú. Nenechávajte veci na náhodu a stavte na tréning mimo vody.

Vytrvalosť a rýchlosť taktiež klesajú

Okrem maximálnej rýchlosti spotreby kyslíka, môže klesať aj naša vytrvalosť a rýchlosť. Keď sa po niekoľkých týždňoch či mesiacoch vrátime do vody, ihneď spozorujeme zmeny. Je to prirodzené, nakoľko telo zostáva pasívne. Ako zostať vo forme? Vhodné sú beh, turistika alebo bicykel. Svoje svaly posilníte aj vďaka cieleným cvikom na brucho, chrbát či ruky.

Plávať nezabudnete

Už sa vám niekedy stalo, že ste si pri športe dali dlhšiu prestávku a keď ste opäť začali, akoby ste nikdy neprestali? Naše telo má zázračné schopnosti a veľa si pamätá. Ak mu venujeme starostlivosť, odmení sa. A to aj v prípade, že pauza trvá niekoľko mesiacov či dokonca rokov. Možno po návrate do vody nebudete takí rýchli či vytrvalí, zrejme ani technika nebude tip top. No bude vám stačiť omnoho menej na to, aby ste sa vrátili do starých koľají. Je to presne tak, ako s jazdou na bicykli – nikdy ju nezabudneme!

Dôležité je myslieť pozitívne. Nech už je vaša obľúbená plaváreň zatvorená, máte zranenie, potrebujete prestávku alebo na pravidelný tréning jednoducho len nie je tá správna chvíľa, je to v poriadku. Berte to ako príležitosť venovať svoju energiu niečomu inému. A keď budete opäť pripravení skočiť do vody, nadviažete presne tam, kde ste teraz skončili.