fbpx

Chystá sa vaše dieťa na prvý kurz plávania? Na toto nezabudnite!

 In plávanie

Prvá hodina plávania je pre mnohé deti veľkým krokom. Niektoré z nich už vo vode čo-to vedia, iné sa budú učiť plávať úplne od začiatku. Ako ich na kurz pripraviť a čo im nezabudnúť pribaliť do batôžka?

Pred začiatkom zájdite na plaváreň

Okrem kúpenia potrebných vecí, ako napríklad plavky či kúpacia čiapka, je pred samotným začiatkom kurzu dobré dieťa oboznámiť s prostredím. Možno sa vám to zdá ako zbytočný krok, no verte, že pre malé dieťa vie byť stresujúci aj nový kolektív, nie to ešte úplne cudzie prostredie, kde sa má učiť nové zručnosti.

  • Nájdite si čas a v niektorý deň po práci alebo cez víkend zájdite s vašim plavcom na plaváreň, kde bude kurzy navštevovať.
  • Prejdite si spolu šatne, sprchy, toalety, vstup do bazéna aj miesta, kde je voda už hlboká. Dieťaťu to pridá na sebavedomí a razom sa bude cítiť istejšie.
  • Pokiaľ je súčasťou plavárne aj bufet, zájdite aj tam. Malý vytrvalec bude po tréningu určite hladný a zaslúžená odmena mu padne vhod.
  • Pamätajte aj na to, aby ste dieťaťu ukázali parkovisko či miesto, kde ho prídete vyzdvihnúť.

Čo bude dieťa potrebovať?

Pripravili sme pre vás zoznam vecí, ktoré je potrebné dieťaťu zaobstarať. Môžete si ho vytlačiť a v obchode šikovne „odfajkovať“:

Plavky – pre dievčatá celé, pre chlapcov slipové alebo priliehavé nad stehná.

Plavecká čapica – sú dostupné rôzne druhy, niektoré slúžia aj proti zamočeniu vlasov, iné ich len držia. Poriadne si doma nacvičte jej nasadzovanie, aby to deti zvládli pred tréningom aj samé.

Plavecké okuliare – v tomto prípade by nemala rozhodovať iba cena. Nekvalitné okuliare budú zatekať, gumička sa bude povoľovať a budú sa aj nadmerne rosiť. Vopred ich vyskúšajte a nekupujte naslepo. POZOR: Potápačské okuliare s krytkou na nos nie sú vhodné!

Gumené žabky/šlapky – vhodná protišmyková obuv, ktorú odporúčame nosiť vždy pri pohybe mimo bazén.

Uterák – v obchodoch dostať aj rôzne uteráky z mikrovlákien, ktoré nie sú také veľké ani ťažké. Vodu sajú dokonca lepšie, ako klasické.

Kozmetické produkty – pokiaľ je vaše dieťa dostatočne zdatné na to, aby sa po tréningu zvládlo samé osprchovať a učesať, určite odporúčame aj sprchový gél, krém a kefu. Na väčšine plavární sú dostupné sušiče vlasov. Radšej si to však dopredu overte a prípadne do batohu dcérke pribaľte aj fén.

Extra veci, ktoré odporúčame pribaliť:

peniaze – na kúpenie vody alebo jedla v bufete, prípadne na zaplatenie poplatku za skrinku

visiaci zámok – niektoré plavárne vyžadujú, aby mali plavci na skrinke v šatni vlastný

jedlo/pitie

sponky/gumičky

Čo na bazén nenosiť?

Doma ale v skrinke nech váš malý športovec nechá všetky cenné veci, šperky, hodinky, mobily či tablety, alebo obľúbené hračky. Za stratu, žiaľ, prevádzkovatelia kurzov ani tréneri zodpovednosť nenesú.