fbpx

Aké vlastnosti by mal mať tréner plávania? Uistite sa, či je vaše dieťa v dobrých rukách.

 In plávanie

Rozhodli ste sa prihlásiť svoje dieťa na plávanie? Gratulujeme! Je to totiž skvelý nápad. Plávanie má mnoho benefitov, ratolesti učí zodpovednosti, vytrvalosti, dodáva im sebavedomie, a v neposlednom rade, udržuje ich v skvelej kondícii.

Určite to poznáte aj zo školy – nie každý pedagóg vám sadne, či už po ľudskej stránke, alebo štýlom výučby. Niekedy však aj metódy, ktoré sa nám rodičom zdajú „postavené na hlavu“, majú svoje opodstatnenie. Toto je 5 najdôležitejších vlastností, ktoré by mal mať tréner plávania vášho dieťaťa:

Zábavný

Práca s deťmi vyžaduje osobnosť, ktorá si s radosťou vystrelí aj sama zo seba. Dobrá nálada, úsmev na tvári a pozitívny prístup sú základom. Malí plavci nerozumejú vážnym výrazom a na krúžok chodia hlavne preto, že ich baví. Dobrý inštruktor by mal vysvetľovať veci s humorom a nadhľadom, pritom by však nemal strácať na zodpovednosti.

Profesionálny

A to predovšetkým v komunikácii s vami ako rodičmi. Tréner musí presne vedieť, čo robí, a na aký účel využíva tú-ktorú výcvikovú metódu. V rozhovore by mal byť vecný, mal by poznať silné aj slabé stránky vášho dieťaťa. Akýkoľvek podnet by mal prijať a snažiť sa ho vyriešiť.

Výchovný

Vo vode a pri bazéne platia nekompromisné pravidlá. Nie preto, že by sme chceli byť prísni, ale bezpečnosť detí je pre nás prvoradá. Tréner by mal ísť malým plavcom príkladom a ľudsky a ochotne ich motivovať k lepším výkonom. U detí sa to prejaví prirodzeným rešpektom.

Trpezlivý

Deti sú často ako živé striebro. Ak sa stretnú po celom dni v škole s kamarátmi na bazéne, je často veľmi náročné zvládnuť ich. Všetko by ale malo ísť ruka v ruke s príjemným tónom hlasu a trpezlivým prístupom. Krik a zamračené čelo urobí dobrotu len málokedy. Tréner by nikdy nemal zneužívať svoju autoritu a nad deti sa povyšovať.

Férový

Každý z nás je iný, má iné prednosti, nové veci sa učí rýchlejšie či pomalšie. To isté platí aj o deťoch. Niektorí plavci budú mať skvelé výsledky už po prvých hodinách, iným to pôjde ťažšie. Inštruktor nesmie zabúdať na spravodlivosť a férovosť. Nikdy by nemal slabších žiakov zhadzovať, alebo výrazne preferovať jedno z detí. Pokiaľ má niektoré naozaj talent a potenciál, je nutné to v prvom rade prediskutovať s rodičmi, a prípadne sa dohodnúť na extra hodinách alebo postupe do vyššej skupiny.

Tréneri v Šport Komplex Relax sú profesionáli s veľkým srdcom. Svoju prácu milujú a robia ju dobre. Majú roky praxe a neustále sa vzdelávajú. Pozrite si ponuku našich kurzov a zverte svoje dieťa do rúk odborníkom.