fbpx

9 skvelých výhod plávania: Poznáte všetky?

 In plávanie

Plávanie je šport, ktorý obľubujú mnohí. Dôvodov je hneď niekoľko. Pre jedného je to finančná nenáročnosť, pre druhého pohyb nezaťažujúci kĺby. Ide skutočne o veľmi univerzálny typ športu. Viete ho maximálne prispôsobiť svojmu veku, požiadavkám, potrebám či zdravotnému stavu. Okrem toho, plávanie prináša aj mnohé iné pozitíva, a tie potešia nielen vaše telo, ale aj myseľ.

Celotelové cvičenie

Pravidelné plávanie zvyšuje srdcový tep, zlepšuje kondíciu, formuje svaly a reguluje aj hmotnosť. Zapájame pri ňom takmer všetky svalové skupiny a používame ruky, nohy, trup aj žalúdok. Precvičujeme tak celé telo rovnomerne.

Vhodné pre každého

Niektoré typy cvičenia môžu byť náročné pre ľudí, ktorí so športom len začínajú. Avšak, plávanie umožňuje človeku ísť vlastným tempom. Voda jemne nadnáša, a to môže byť príjemné, ako pre nováčikov, tak aj pre osoby so zhoršenou pohyblivosťou tela, bolesťami chrbta či kĺbov alebo inými zdravotnými problémami. 

Silnejšie srdce

Kardiovaskulárne cvičenie, často označované ako „kardio“, zahŕňa činnosť srdca, pľúc a obehového systému. A takýmto typom cvičenia je aj plávanie. Štúdia z roku 2016 naznačuje, že plávanie môže dokonca pomôcť znížiť krvný tlak a kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Lepšia kapacita pľúc

Okrem budovania kardiovaskulárnej sily môže plávanie zvýšiť pľúcnu kapacitu a zlepšiť kontrolu nad dýchaním. Aj keď vlhký vzduch v krytých bazénoch môže pomôcť pri zlepšovaní príznakov astmy, dezinfekčné chemikálie používané v bazénoch môžu príznaky zhoršiť. Ak trpíte astmou, buďte na krytých plavárňach opatrní a sledujte, ako na vás prostredie vplýva.

Nuda nehrozí

Aj vy sa pri opakovaných a monotónnych cvikoch začnete rýchlo nudiť? Stačí pár dní či týždňov a z vysnívanej športovej rutiny sa stane stereotyp. Pri plávaní sa vám to stať nemusí. Existuje niekoľko rôznych štýlov a obmien, môžete vyskúšať aj všelijaké plavecké pomôcky. K rôznorodosti môžu prispieť aj kurzy vodného aerobiku, vodného póla, pretekania či potápania.

Lepšia nálada

je všeobecne známe, že cvičenie uvoľňuje endorfíny – takzvané hormóny šťastia, ktoré zlepšujú náladu. Pravidelný šport môže tiež zvýšiť dôveru vo vlastné schopnosti a zlepšiť sociálne zručnosti, ktoré môžu mať vplyv na sebavedomie človeka. Možno sa pre vás stane plávanie tým ideálnym športom na každý deň.

Zvládanie stresu

Cvičenie je tiež skvelý spôsob, ako zmierniť stres a úzkosť. Pri sústredení sa na pohyb dokážeme odpútať svoju myseľ od znepokojujúcich myšlienok. Niektoré štúdie preukazujú, že už 20 minút fyzickej aktivity týždenne môže pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie.

Bezpečné počas tehotenstva

Plávanie sa odporúča aj ako bezpečný šport pre tehotné ženy. Zvýšená hmotnosť môže počas tehotenstva spôsobiť ženám bolesti kĺbov a svalov. Mamičky určite ocenia príjemné nadnášanie vody, zároveň plávaním zostanú fit a vo forme. Napriek tomu odporúčame sa pred návštevou plavárne poradiť sa s lekárom.

Prístupné a cenovo dostupné

Na pravidelný plavecký tréning nepotrebujete nič viac, len plavky, uterák a maximálne plavecké okuliare. Ich zakúpenie nie je finančné náročné a zoženiete ich už za pár desiatok eur. Plávať môžete zadarmo v jazere, alebo si kúpiť vstup či permanentku na bazén. Pozrite si ponuku vašej miestnej plavárne – mnohé z nich ponúkajú skvelé zľavy, či už množstevné, podľa veku, alebo podľa hodiny príchodu.