fbpx

5 skutočne zaujímavých faktov, ktoré neviete o bazénoch.

 In plávanie

Na otvorenie plavární si zrejme ešte chvíľku počkáme. Za ten čas sme pre vás zhromaždili výber zaujímavých faktov o bazénoch po celom svete. Väčšina z nás ich využíva na šport či zábavu, avšak skrývajú v sebe aj zvláštne tajomstvá. Pozrite, čo ste o nich nevedeli! 

Kde sa nachádza najstarší bazén na svete? 

Najstarší známy bazén bol vybudovaný zhruba 3 000 rokov pred našim letopočtom. Bol postavený z  vtedajších tehál, hĺbku mal zhruba 2,5 metra a  bol dokonca vybavený aj dvoma schodiskami pre ľahší vstup do vody. Postavila ho harappská kultúra pri rieke Indus, na území dnešného Pakistanu. 

Koľko vaní treba na naplnenie jedného olympijského bazéna?  

Olympijské bazény sú 50 metrov dlhé a  25 metrov široké. Ich hĺbka je zväčša minimálne 2 metre. Do jedného sa teda zmestí až 2 500 000 litrov vody! Rovnaký objem stačí, ak chceme naplniť približne 25 000 priemerných vaní. 

Aký veľký je najväčší bazén na svete? 

Prvenstvo dlho držal bazén San Alfonso del Mar v  Chile s rozlohou 8 hektárov. V Guinnessovej knihe rekordov je zapísaný na prvom mieste stále. Dostupné údaje však hovoria niečo iné. Aktuálne je najväčším bazénom na svete Citystars Sharm El Sheikh v Egypte, ktorý má rozlohu takmer 12,5 hektárov. Je napustený slanou vodou a na jeho koniec dovidíte len s ťažkosťou. 

Aký hlboký je najhlbší bazén? 

Nájdeme ho v  Taliansku a zmestí sa doň okolo 4,3 miliónov litrov vody. Ide o potápačský bazén, ktorý nesie pomenovanie Y-40. Jeho hĺbka je však ešte o čosi väčšia ako číslo v názve – neuveriteľných 42 metrov! 

Kedy sa prvý krát objavil bazén na lodi? 

Prvý bazén na lodi bol na transatlantickej linke Adriatic, postavenej v roku 1907. Ak si myslíte, že aj pasažieri svetoznámeho Titanicu si mohli vychutnávať posedávanie pri bazéne, domnievate sa správne.