fbpx

4 plavecké štýly, o ktorých ste ani netušili, že existujú: Zaplávali by ste si ich?

 In plávanie

Milujete plávanie pŕs, kraulu či znaku, ale radi by ste si vyskúšali aj niečo nové? Objavte 4 netradičné plavecké štýly, ktoré v bazéne len tak neuvidíte. Za tie bežné ich zrejme úplne nevymeníte, no minimálne sa zabavíte.

Bočný štýl

Ide o starší plavecký štýl a zvyčajne sa na plaveckých súťažiach nepoužíva. Stále však ide o dôležitý štýl, ktorý by sme mali poznať najmä z bezpečnostných dôvodov. Najčastejšie ho používajú práve záchranári. Pri jeho výkone je totiž jednoduchšie so sebou niekoho alebo niečo ťahať.

Bočný znak je pomerne ľahké sa naučiť. Zahŕňa plávanie na jednej strane, pričom vpred nás poháňa nožnicový kop a striedavé pohyby rúk. Ak hľadáte popri svojom plaveckom tréningu niečo nové, dajte tomuto štýlu šancu.

Základný znak

 Variácia typického znaku používa kop zo štýlu prsia. Pohyb rúk je v podstate taktiež rovnaký, ako pri plávaní pŕs, avšak prebieha popri tele a my sa pohybujeme dozadu. Zrejme ho radi plávate pri rekreačnom kúpaní a ani ste nevedeli, že má svoj vlastný názov.

Bočný kombat štýl

Trochu netradičný a v našich končinách neznámy štýl. Prečo by ste si ho však nemohli vyskúšať? Používajú ho americký námorníci, ktorí sa ho pri nástupe do služby musia naučiť. Účinný a energeticky úsporný štýl je kombináciou pŕs, freestyle a bočného plávania. Výhodou je, že plavec je na hladine menej viditeľný ako pri iných štýloch. Zároveň však dokáže plávať rýchlo. Pri bojovej operácií ho zrejme nevyužijete, no aspoň sa naučíte niečo nové. Zaručene zaujme aj malých neposedných chlapcov, ktorí sa radi hrajú na vojakov.

Trudgen 

Vyvinul sa z bočného štýlu a je pomenovaný po anglickom plavcovi Johnovi Trudgenovi. Na prvý pohľad vyzerá možno smiešne, no za pár kopov si určite zvyknete. Tento úder je obzvlášť jedinečný, pretože hlava plavca zostáva nad vodou po celý čas.