fbpx

Prečo je zvládnutie plaveckej techniky také dôležité?

 In plávanie

Presný uhol paží, vhodná rýchlosť záberu, poloha tela a rôzne ďalšie „pravidlá“, nad ktorými si zrejme lámete hlavu. Správna technika je však pre efektívne plávanie kľúčová. Zistite viac.

Plávanie, rovnako ako chôdza, je pre človeka tým najprirodzenejším pohybom. Voda telo príjemne nadnáša a má tiež hydroterapeutické účinky. Okrem zníženia stresu či posilnenia imunity sa vám pravidelné plávanie odvďačí zvýšením vitality. Pri plávaní precvičujete všetky základné svalové skupiny vrátane tých, o ktorých možno ani netušíte. Táto príjemná športová aktivita pomáha aj pri regenerácii alebo svalovej horúčke a zlepšuje držanie tela.

Aby ste však využili priaznivé účinky vodného športovania naplno, je nutné zvládnuť jeho základné technické princípy. Medzi štyri základné plavecké štýly patrí kraul, prsia, znakmotýlik, pričom každý z nich má svoje vlastné špecifiká, o ktorých sa bližšie dočítate na našom blogu. Prečo je však ich dodržiavanie také dôležité?

Predídete zraneniu

Nesprávne prevedené úkony môžu viesť k úrazu. Rýchlymi a nedômyselne vykonávanými pohybmi si môžete privodiť škaredé zranenie v podobe natiahnutej šľachy, svalu či presilenia kĺbu. Množstvo plavcov máva problémy s boľavými zápästiami alebo pociťuje únavu v ramenách. Na svoje telo buďte dobrý a netlačte ho za hranice svojich možností. Dobrý plavec sa ešte z nikoho nestal za jednu noc, všetko si to vyžaduje čas, vytrvalosť a odhodlanie.

Zrýchlite vaše plávanie

Neskúsení plavci sa zvyknú mylne domnievať, že rýchlosť pohybov je najdôležitejšia, že zaistí rýchlosť samotného plávania a tým aj spálenie väčšieho množstva kalórii či zvýšenie svalovej hmoty. Pritom však všetko funguje na základoch vhodnej techniky. Práve precízne a vedomé pohyby prinesú efektívne a rýchle plávanie, z ktorého budete vo finále aj menej vyčerpaný.

Znížite počet záberov

Už sme spomenuli, že rýchlosť pohybov neznamená aj rýchle plávanie a všetko závisí od zvládnutia správnej techniky. S počtom záberov to nebude inak. Priemerný plavec zvládne zaplávať 25 m na 25 záberov, čo je štandardný počet. Tí lepší to zvládnu na 20 a menej záberov. Pri tréningu sa usilujte o to, aby ste na rovnakú vzdialenosť urobili menej záberov pri zachovaní rovnakej rýchlosti. Práve vtedy sa vaše plávanie stáva efektívnym.

Vyskúšajte plavecké pomôcky

Medzi najvyužívanejšie plavecké pomôcky patrí doska, piškóta, packy či plutvy. Svoje využitie si nájdu ako u profesionálnych plavcov, tak aj u začiatočníkov. Sú príjemným spestrením tréningu a zároveň vám uľahčia osvojenie si správnej plaveckej techniky.

Dosku je vhodné využiť najmä pri tréningu kopu nôh. Piškóta sa umiestňuje medzi nohy, čo spôsobí prirodzené nadvihnutie tela a zaistí tak ideálnu polohu. Packy posilnia vrchnú časť tela a dodajú väčšiu rýchlosť, plutvy naopak zlepšia pohyb nôh.

Dôležitý je pravidelný tréning

Keď už sa vám podarí do svojho plávania aplikovať správnu techniku, je potrebné ju neustále opakovať a svalom pripomínať, čo sa naučili. Ideálny je tréning každých 48 hodín, no spočiatku úplne postačí, ak budete pravidelne plávať dvakrát až trikrát do týždňa.

Pravidelný tréning ide ruka v ruke s uvoľnujúcim strečingom. Nezabudnite sa poriadne ponaťahovať pred, počas ani po svojom tréningu. Opäť však berte do úvahy svoje limity. Ak vás niečo pri strečingu bolí, nie je to dobre. Dotknúť sa za každú cenu špičiek alebo sa čo najviac predkloniť nie je účelom žiadneho zdravého strečingu. Natiahnutie by malo prebiehať s citom a bez bolestí.