fbpx

Poznáte techniku kraulu? Plávajte ako profík

 In plávanie

Aj vás fascinujú precízne pohyby profesionálnych plavcov? Roky skúseností sa za pár dní získať nedajú, správnu techniku si však môžete osvojiť hneď.

Plavecký spôsob kraul patrí z pohľadu biomechaniky medzi najrýchlejšie a zároveň najefektívnejšie. Nie je tomu tak vďaka rýchlemu pohybu nôh, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Práve poloha tela je to, čo plavcovi zaistí plynulý a rýchly pohyb.

Nohy sú najdôležitejšie

Hnacím motorom pri kraule sú nohy. Tie zohrávajú zvlášť významnú úlohu pri plávaní krátkych tratí, kde je rýchlosť najdôležitejšia. Na dlhších tratiach slúžia nohy predovšetkým na udržiavanie správnej polohy tela. Kraulové nohy vykonávajú striedavý rytmický pohyb smerom hore a dole. Tento pohyb inak odborne nazývame aj „kraulový kop“. Aktívnou fázou je práve pohyb nadol.

Záber rúk

Pohyb paží je pri plávaní nemenej dôležitý. Uskutočňuje sa pozdĺž tela tak, aby ste kládli čo najmenší odpor. Záber začína vystretou vzpaženou rukou, ktorou pohybujete popod hladinu dlaňou nadol. Po kruhovej osi ju následne opäť vraciate do počiatočnej polohy. Pri výstupe paže spod hladiny ohýbate lakeť ostro smerom nahor, popri tele. Pohyb paží sa plynulo strieda a zároveň dochádza aj k striedavému vytáčaniu trupu. Ramená sú v tomto prípade o trochu vyššie ako boky.

Správna poloha tela a dýchanie

Ideálnu polohu tela je možné jednoducho regulovať hlavou. Ak je hlava držaná príliš vysoko, boky klesajú hlboko a plávanie stráca na efektivite. Energiu nadobudnutú z pohybu využívajte na pohyb vpred, netlačte ani nezaberajte nadol. Dýchanie prebieha súbežne a neprerušene so záberom rúk. Nádych začína v momente, keď opačná ruka vstupuje do vody.

Kto hľadá, nájde

Kraul pozná v rámci svojej techniky niekoľko obmien, od dynamických a rýchlych, ktoré využívajú systém dvojkopu, až po techniku s dlhšími a pomalšími zábermi. Vpraxi sa častokrát stretneme aj s kombináciou viacerých techník, a preto je ťažké určiť jednu správnu a univerzálnu techniku. Každý má iný ideálny záber, spôsob, štýl aj individuálne požiadavky, zvolenie techniky rovnako záleží aj od výberu trate. Dôležité je mať otvorenú myseľ a v prípade, že vám tréner alebo plavčík prezentuje inú techniku, než na akú ste zvyknutý, neváhajte a vyskúšajte niečo nové.

Na záver ešte odporúčame, aby ste sa pri samotnej praxi nenechali teóriou príliš uniesť. Získané vedomosti aplikujte pomaly a po pár dĺžkach pridajte opäť niečo navyše. Správna technika je samozrejme pre efektívne plávanie dôležitá, pri rekreačnom plávaní však ide najmä o to si pohyb vychutnať.