fbpx

Efektívne plávanie a jeho benefity.

 In plávanie

Plávanie je ideálnou aktivitou, ako sa udržať fit po celý život. Poznáte všetky jeho priaznivé účinky? Začítajte sa a zistite o obľúbenom športe viac.

Komu sa nelení, tomu sa zelení

Plávanie patrí medzi najuniverzálnejšie športové aktivity. Jeho priaznivé účinky si môže vychutnať v podstate každý, bez ohľadu na vek či stav pohybového aparátu. Jednotlivé úkony aj samotný pobyt vo vode možno maximálne prispôsobiť individuálnym požiadavkám každého plavca alebo neplavca.

Okrem toho, že človek ním získava svalovú vytrvalosť a celkovú kondíciu, tiež precvičuje všetky skupiny svalov. Existuje len málo športových aktivít, ktoré zabezpečia tak komplexný rozvoj celého tela. Plávaním sa dajú dobre precvičiť ako veľké svalové skupiny, tak drobné svaly, o ktorých ste možno ani netušili, že ich máte.

Efektívne pri spaľovaní tukov

Plávanie možno označiť aj za ideálneho kandidáta pri redukovaní telesnej hmotnosti. Výhodou je, že tento šport v porovnaní s inými aktivitami podporujúcimi spaľovanie len minimálne zaťažuje pohybové ústrojenstvo. Telo je vo vode nadnášané, čím sa eliminuje  záťaž na kĺby. Dopriať si ho preto môžu aj tí z vás, ktorým ostatné formy kardio tréningu nevyhovujú alebo sa im zo zdravotných dôvodov nemôžu venovať.

Ďalšou výhodou plávania oproti „suchozemským“ kardio aktivitám je, že telo sa tak nezahrieva. Napríklad pri behu je ochladzovanie vášho pohybového aparátu zabezpečené potením a odvádzaním tepla prostredníctvom vzduchu. Avšak voda obtekajúca okolo plavca odvádza teplo omnoho účinnejšie.

 

Skvelý doplnok k fitku

Pravidelní návštevníci fitness centier sa zvyknú stretnúť s bežným problémom: pri tréningu uprednostňujú niektoré skupiny svalov pred inými. Často sa tak deje nevedome, nakoľko samotné stroje sú orientované zväčša jednosmerne. Pri plávaní je telo v horizontálnej polohe a pravidelné vytáčanie do strán rovnomerne rozvíja jeho pravú aj ľavú časť. Telo precvičujete symetricky a zanedbané svaly sa spevnia, čím sa zníži aj pravdepodobnosť ich zranenia.

Nevzdávaje to

Plávanie je vytrvalostná aeróbna aktivita. Na to, aby bolo efektívne musí byť vykonávané pravidelne a s istou intenzitou. Túto intenzitu je potrebné vykonávať dostatočne dlhý čas. Problémom začiatočníkov býva, že sa veľmi rýchlo unavia, intenzita rýchlo klesá a takéto pasívne plávanie sa dá žiaľ označiť len za „kúpanie“.

Výdaj energie pri plávaní je závislý od rýchlosti, plaveckej techniky a od telesnej hmotnosti. Pri výpočte výdaja energie podľa zaplávanej vzdialenosti možno približne vychádzať z hodnoty 15 kJ na kg a kilometer. Znamená to, že na prekonanie 1 km je potreba 4-krát viac energie než pri behu.

Aby ste dlhotrvajúce plávanie zvládli čo najlepšie, je potrebné sa  tzv. „vyplávať“ a zvládnuť správnu techniku. Význam osvojenia si techniky je výraznejší, ako napríklad pri behu. Pýtate sa prečo? Odpor vody je až 700-krát väčší než odpor vzduchu. Keď sa bežec rozbehne rýchlejšie, zrýhli sa aj jeho pohyb, no čím viac bude plavec pôsobiť na vodu silou, o to väčší odpor mu bude voda klásť.

Technika dýchania

Pri čítaní týchto riadkov si zrejme ani neuvedomujete, ako dýchate. Nádych a výdych nastáva podľa potreby a prirodzene. Pri plávaní je to ale iné a dýchanie musí byť prispôsobené záberom.

Väčšina rekreačných plavcov sa nadychuje vždy na tú istú stranu. Považujeme to za chybu, pretože svaly sa tak rozvíjajú nesymetricky. Asi sa vám to bude zdať spočiatku neprirodzené, no pre rovnomerný rozvoj je lepšie dýchať na každý 3. záber. To však znamená dýchať o tretinu menej pravidelne, ako pri jednostrannom nadychovaní. Dýchanie musí byť pohodlné a ak máte problém vydržať do 3. záberu, nadýchnite sa podľa potreby.

Pohyb nôh nezanedbávajte

Za častú chybu sa tiež považuje neúplné využitie pohybu nôh. Najväčšiu záťaž vykonajú ramená a paže a na prácu nôh sa zabúda. Plávajte celým telom.

Bežne sa tiež stáva, že si plavec obľúbi len jeden plavecký štýl a ten potom uprednostňujeme na úkor ostatných. Každý zo základných plaveckých spôsobov (voľný štýl, prsia, znak, motýlik) zaistí precvičenie všetkých hlavných svalových skupín. Ich vzájomným kombinovaním však zabezpečíte pozornosť pre každý sval vo vašom tele.